Propun un Teambuilding comun al celor care lucrează la cinematografia românească
Teambuilding e un fenomen.
Nu, nu am văzut filmul, nu, nici nu o să îl analizez sau să-mi dau cu părerea despre conținutul lui.
Vreau doar să mă bucur de faptul că a pus lumina pe subiectul cinematografiei din țara noastră după zeci de ani în care doar s-a mai murmurat pe ici-pe colo. Mă rog, mai mult sau mai puțin cu accentul pe cinematografie.
Tot zgomotul pe subiectul ăsta a mers înspre a critica în ce fel e filmul sau cum au acționat scenariștii / regizorii, câți bani a câștigat filmul și câte intrări a avut în cinematografele din țară, și bineînțeles glumele de rigoare care mai de care.
Ce văd eu în situația asta:
Românii au interes pentru a merge la cinematograf - ceea ce e minunat, încă nu ne-am pierdut de tot această plăcere și încă se poate reanima iubirea de film și poate o să introducem în viețile noastre vizionarea filmelor românești la cinematograf. (ar fi grozav)
E un moment bun să spargem prejudecata filmelor de festival, filmelor de artă - statisticile spun clar că nu au fost vizionate, au fost total respinse fără a li se da o șansă. Sunt convinsă că în aproape 1 milion de oameni se mai găseau câțiva cărora să le placă un R.M.N. sau un Metronom.
De ce nu ne uităm și la filmele bune? - Dacă știm cu toții ce înseamnă un film prost și ne indignăm atunci când producătorii români scot un film care „nu se încadrează în norme” (care norme? Dar, ăsta e un alt subiect), de ce nu vedem cu toții filmele bune?
Hai să criticăm sistemul care crează aceste filme, nu filmele - Poate dacă toată critica asta cu atâta furie ar fi îndreptată spre sistemul defect, atunci am avea suficiente filme care să mulțumească mai multe preferințe și nevoi și toți am trăi în armonie. Din perspectiva mea, critica asta ar putea să conteze REAL dacă ea ar fi adresată Guvernului, CNC-ului, Facultăților de Film, oamenilor care chiar au un cuvânt de spus în semi-industria asta.
Oamenii care lucrează la producțiile actuale, majoritatea a terminat o facultate de profil, ei sunt rezultatul educației precare din cinematografie, sunt rezultatul studenției la film fără să faci un film. Și spun asta din experiență proprie.
Dar, datul cu părerea fără să ai vreo intenție de a aduce soluții sau măcar să cauți sursa reală a ceea ce incomodează de fapt, pare un sport național.
Nu avem o industrie de film, nu avem un sistem funcțional al cinematografiei, nu exista legislație, manevrele se fac doar de „titanii” cinematografiei și loc de manevră este suficient, pierdem producători străini și nici nu știm (sau vrem) să îi atragem înspre noi (vezi exemplul Ungariei), e atât de greu să găsești de muncă în industria asta și pe noi ne arde că nu producem filme de cultură și artă. Și nici măcar asta, ci doar că o echipă de oameni din fonduri independente au făcut un film care nu se ridică la standardele unora impuse pe un castel de cărți de mult dărâmat.
Cereți ceva de unde nu aveți cum să primiți. Degeaba se face zgomot, problemele reale nu se schimbă și nici măcar nu se văd.
Mă bucură succesul celor de la Vidra, la fel cum mă bucură succesul celor de la Bravo Films.
Mi-ar plăcea să trezească un soi de revoltă față de sistem, față de cum doar prin susținere proprie se pot face filme, față de cum ,spre exemplu în așa-numitul „oraș al filmului” Cluj-Napoca se fac câteva producții pe an cu echipe din București, față de cum stai cu un scenariu ani de zile la sertar doar pentru că nu ajungi la oamenii potriviți. Desigur, asta nu se va întâmpla acum, există probleme mult mai grave, cum ar fi că glumele sunt proaste în scenariul Teambuilding. Fix asta ne doare acum.
Ar ajuta, ca de obicei, soluții eficiente și îndreptarea energiei și atenției spre ce reprezintă realmente o problemă.
Nu înțeleg surprinderea tuturor că a avut succes, de câte filme ați auzit în 2022? Vă spun eu, probabil 2-3 - Teambuilding, Mirciulică și poate-poate Capra cu trei iezi.
Închei cu link către un articol scris de Ionuț Mareș - sper ca măcar jumătate din cei care au devenit iubitori de film românesc peste noapte, să vadă măcar jumătate din filmele românești care vor apărea în 2023.